nieuwtjes| foto's van de winkel | openingstijden & route

Scheffersplein 1, 3311 EJ Dordrecht, E.
mail@stripwinkel-sjors.nl
T. +31(0)78 6142012


Nieuwe openingstijden 2024

Maandag en dinsdag gesloten

Woensdag t/m vrijdag van 11.00 - 18.00 uur

Zaterdag van 10.00 - 17.30 uur

Zondag van 12.00 - 17.00 uur,
tenzij warmer dan 30 graden.Nét iets minder nieuwe nieuwtjes   
 
 


Exposition
Dave McKean
Raptor
18 avril - 11 mai 2024
Galerie Barbier
10 rue Choron
75009 Paris, France

Vernissage
le jeudi 18 avril 2024
avec Dave Mckean


www.galeriebarbier.com

 
 
 


Strips op de Markt
Zondag 5 mei 2024

10:00 - 17:00 uur, Gouda

Strips op de Markt is het leukste, jaarlijkse stripfestival van Gouda en de regio! Elke eerste zondag in mei speelt het zich af in het historische hart van Gouda, in en rond het eeuwenoude stadhuis. Het festival is al 15 jaar gratis toegankelijk voor iedereen: van verwoed verzamelaar of stripliefhebber tot winkelend publiek.

Wat is er te zien en te doen?

Kom langs op de stripbeurs met tientallen kramen en maak je verzameling compleet. Je vindt er alle genres: van Europese strips en graphic novels tot manga en Amerikaanse comics. Ontmoet jouw favoriete tekenaar en laat je album van een mooie tekening voorzien. Jaarlijks zijn er speciale beursedities te koop en kun je meebieden op de stripveiling, voor zeldzame en gewilde items. Uiteraard is er elk jaar ook een nieuwe versie van het Gouds Stripbier te koop, met een uniek etiket, getekend door de hoofdgast van het evenement.

Dit jaar verwelkomen we de legendarische stripheld Storm als onze speciale hoofdgast tijdens de 16e editie! Tekenaars Romano Molenaar en Apri Kusbiantoro, en schrijver Martin Lodewijk geven acte de presence op 5 mei.


Klik hier voor meer info

 
 
 Expositie
Chris Ware
LA PROSPETTIVA DELLA MEMORIA
Dal 9 marzo al 12 maggio 2024
PAFF, Pordenone, Italy


Chris Ware, nato a Omaha, nel Nebraska, il 28 dicembre 1967, vive a Chicago. Dopo aver pubblicato sul giornale dell’Università del Texas, viene scoperto da Art Spiegelman e da Françoise Mouly che pubblicano i suoi fumetti sulle pagine di Raw. Nel 1995 esce “Jimmy Corrigan, il ragazzo più in gamba sulla terra”, accolto dal mondo della cultura statunitense come una novità sorprendente.


Klik hier voor alle info


 
 
 

Expo
MORRIS 100 ans, 100 oeuvres
Huberty & Breyne, Brussel (B)
Van vrijdag 1 december 2023
tot zaterdag 27 januari 2024


Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Morris, bedenker van Lucky Luke, presenteert Huberty & Breyne een nooit eerder vertoonde overzichtstentoonstelling.

Huberty & Breyne zet deze winter dit evenement op poten in Brussel. Van 1 december 2023 tot en met 27 januari 2024, om de 100ste geboortedag van Morris te vieren, de Belgische auteur van het beroemde stripverhaal Lucky Luke, onthult de galerie een retrospectieve tentoonstelling – niet commercieel bedoeld – met 100 platen en tekeningen gesigneerd door de kunstenaar.

De selectie omvat 15 originele covers die tot nu toe in de familiekring zijn gebleven. Deze erfgoedtentoonstelling op museaal niveau onthult hoe Morris’ tekenkunst is geëvolueerd en zet de puurheid van zijn werk in de kijker.
Om je nog meer onder te dompelen in de wereld van de maker, zijn er boeken beschikbaar die je gratis kunt lezen in een speciaal ingerichte leesruimte. Tijdens de tentoonstelling zijn er signeersessies, lezingen, workshops en rondleidingen.

Ter gelegenheid hiervan publiceert de galerie een tentoonstellingscatalogus en een boek met niet eerder gepubliceerde Lucky Luke schetsen.

In samenwerking met Lucky Comics


Huberty & Breyne
Kasteleinsplein 33
BRUSSEL, België
Woensdag > Zondag 11u - 18u


hubertybreyne.com


 


 
 
 


Druk in Leuven
26>28 april 2024


Het wordt weer druk in Leuven van 26 tot 28 april 2024. De tweede editie van ons boekenfestival biedt een waaier aan interviews, leesclubs, workshops, signeersessies, expo’s en wandelingen. 

Drie dagen lang verandert de Bib Leuven Tweebronnen in een mekka voor alle fans van beeldkunstenaars, unieke zines en grafische workshops.

Bekijk hier het programma.

Bron: Stripgids emailnieuwsbrief.


 
 
 


MEET THE MASTER -
MASTERCLASS JEROEN DE LEIJER
7 april, 14 april, 21 april 2024
13.00 -16.00 uur
Vicents tekenlokaal
LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg

In de tweede editie van het Meet the Master programma van Vincents Tekenlokaal maak je met striptekenaar Jeroen de Leijer een eigen stripverhaal in de LocHal.

Strips heeft Van Gogh nooit gemaakt, maar hij trok er wel op uit om de mensen in hun natuurlijke omgeving te tekenen want naast korenvelden met kraaien bekeek Vincent van Gogh graag mensen. Het liefst in hun natuurlijke habitat, samen rond een dampende pan aardappelen, werkend op het land of ploeterend achter een weefgetouw. Tekstballonnen staan er niet bij maar wat als dat wel het geval zou zijn? Wat voor verhalen zouden er dan ontstaan?

Ga met Jeroen de Leijer op stadssafari om mensen te observeren en inspiratie op te doen voor een eigen stripverhaal. In de betonnen jungle van de stad is de LocHal een oase waar mensen en hun verhalen samenkomen.

Dag 1
Je tekent elkaar, de bezoekers en de omgeving. In dit geval is dat de LocHal de setting van het verhaal.

Dag 2
Naar aanleiding van de getekende figuren en schetsen ontwikkel je een stripfiguur. Je verzint een dramatisch, avontuurlijk of grappig verhaal. Vanuit deze opzet kijk je wat ervoor nodig is om je verhaal goed uit te werken en op te delen in plaatjes. In thumbnails ga je aan de slag met kadrering, close-ups en dialoog. Ook werk je met perspectief tekenen. Iets waar Vincent van Gogh zelf behoorlijk mee worstelde!

Dag 3
Je aantekeningen en schetsen gebruik je om je verhaal uit te werken. Je pagina’s schetsen, daarna inkten en letteren.

BIO JEROEN DE LEIJER
Jeroen de Leijer (1969) is geestelijk vader van stripheldin, poppenkastdiva en televisiester Eefje Wentelteefje. De strip Eefje Wentelteefje verscheen wekelijks in Brabants Dagblad, BN/De Stem en de VPRO Gids en dagelijks in het AD. Op televisie had zij een eigen serie bij VPRO’s Villa Achterwerk: De Eefje Wentelteefje TV Show. Momenteel zijn de avonturen van Eefje te volgen in Zone 5300 en Unversonline, het digitale magazine van Tilburg University. Voor Radio Bergeijk tekende Jeroen wekelijks een strip die online en in de VPRO gids verscheen. Samen met zijn zoon Boris maakte hij de graphic novel ’Naar Texas en terug'. Het boek is genomineerd voor de Stripschapspenning ‘Album van het jaar 2023’.


Reserveer hier

 
 
 


22e Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs
6 april 2024
10:00 - 16:00 uur
Lubuineskerk, Deventer


Klik hier voor meer info

 
 
 


21 maart 2024
Tweede editie
Comics @ The Museum, Brussel

Na de eerste editie van de succesvolle internationale conferentie Comics @ the Museum in september 2022, is nu het vervolg in aantocht. Noteer alvast 21 maart 2024 in uw agenda voor een nieuwe bijeenkomst in het Belgisch Stripcentrum in Brussel.

Strips worden steeds meer en gretiger gebruikt in de erfgoedsector, en dat hoeft niet te verbazen. Het zijn prima dragers van verhalen en ze spreken door hun narratieve en emotionele lading veel mensen aan. Voor meer info over het programma klik je gewoon op de knop hieronder!

COMICS @ THE MUSEUM
Brussels Stripcentrum
21 maart 2024, 9u - 17u
70 euro (standaard), 55 euro (korting)
12 euro (studenten beeldverhaal/illustratie)
inschrijven verplicht

Klik hier voor meer info


Bron: Stripgids emailnieuwsbrief.

 
 
 


Exposition
Lorenzo Mattotti.
Storie, ritmi, movimenti


From 14 September 2023
to 28 January 2024
Santa Giulia Museum
Brescia, Italy

The exhibition is dedicated to Lorenzo Mattotti, an artist with a sensitive and multifaceted oeuvre, and one of the most authoritative international representatives of contemporary illustration. Music, cinema and dance - the three worlds that have most influenced Mattotti's work - are explored and explored in depth in the exhibition, highlighting the artist's unmistakable style and his ability to break the boundaries between genres and languages, between techniques and styles.


Klik hier voor alle info.


 
 
 
 Stripgids Academie 2024
zoekt tekenaars

Wil je leren hoe je een stripverhaal maakt? Of heb je al enige ervaring en wil je je techniek aanscherpen? Lees dan vooral verder! Voor de zesde keer organiseert Stripgids een reeks workshops striptekenen onder de noemer ‘Stripgids Academie’, opnieuw samen met de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Turnhout én LUCA.

Tussen 24 februari en 1 juni 2024
krijg je in tien lessen een grondige introductie in de wereld van het beeldverhaal. Johan Stuyck, opleidingshoofd LUCA Beeldverhaal en Graphic Storytelling in Brussel, coördineert het docentenkorps dat voorts bestaat uit Kim Duchateau, Thibau Vande Voorde en Joris Mertens.

Al voor de vierde keer maakt de lessenreeks ook een zijsprong naar het FabLab 2300 van Rock Paper Pencil, waar Marjolein Schalk van Wobby een tweedelige workshop risografie geeft. De druktechniek was in de vorige jaargangen bijzonder populair, zelfs in die mate dat ex-cursisten blijven terugkeren naar dat bijzondere grafische maakatelier in het Speelkaartenmuseum.

Inschrijven
Vanaf 17 jaar ben je welkom. De lessenreeks kost 80 euro, wie een UiTPAS met kansentarief heeft, betaalt 16 euro. Inschrijven moet per mail naar info@stripgids.org én via storting van het inschrijvingsgeld op BE04 0682 4071 5631 (Strip Turnhout vzw, Warandestraat 42, 2300 Turnhout) met ‘Stripgids Academie’ als mededeling.

De lessen vinden plaats telkens op zaterdag van 13 tot 16.30 uur in de Kunstencampus op Turnova, twee keer verhuist het hele gezelschap naar het FabLab 2300 in het museumcafé van het Nationaal Museum van de Speelkaart.

STRIPGIDS ACADEMIE
Kunstencampus Turnova Turnhout
10 zaterdagen tussen 24/2 en 1/6, 13u - 16.30u
80 euro (16 euro met kansentarief)
Inschrijven verplicht


Schrijf je hier in!


Bron: Stripgids emailnieuwsbrief.

 
 
 Plannen voor animatiefilm Boerke


Deze week van 17 juni 2023 stelde De Hofleveranciers, het overkoepelende bedrijf achter Nanuq, de uitgeverij van Pieter De Poorteres Boerke, de eerste zes afleveringen voor van het tweede seizoen van de Boerke-animatiereeks. Seizoen 2 bestaat uit 52 afleveringen van elk 2 minuten. In Vlaanderen is het seizoen in het voorjaar van 2024 te zien op Canvas. De Franse tak van het tv-kanaam Adult Swim zendt de afleveringen al vanaf eind 2023 uit via diverse partners, waaronder Amazon Prime.

Behalve tekenfilms, en uiteraard de strips, was al eerder het Boerke-bier Dickie gelanceerd.  In het voorjaar van 2024 komt er ook een heuse kledinglijn bij door het Spaanse kledingmerk Brava Fabrics dat al eerder samenwerkte met onder meer Playmobil. En de internationale ambities reiken hoger, of langer, want er zijn plannen voor een animatiefilm van Boerke. Eind september worden deze plannen verder uiteengezet op het Britse Lakes International Comic Art Festival.


Bron: www.stripspeciaalzaak.be

 
 
 


Expo
Liberatore. Di corpi e frammenti
Dall’8 dicembre 2022 al 26 marzo 2023 Clap museum, Pescara, Italia


Negli spazi espositivi del CLAP Museum,  ai livelli 0 e -1, Tanino Liberatore sarà protagonista della personale Liberatore. Di corpi e frammenti, dall’8 dicembre 2022 al 26 marzo 2023. 

Un percorso tra oltre 100 opere, di cui oltre 70 inedite e mai esposte in Italia, con sezioni speciali dedicate all’eros e al leggendario personaggio Ranxerox, del quale è esposta una splendida statua realizzata con moderne tecniche 3D. Quest’ultima, donata dall’autore e da COMICON al CLAP Museum, entrerà a far parte della collezione permanente della Fondazione Pescarabruzzo.
L’esposizione prosegue e mostra la reinterpretazione dell’artista dei supereroi e il rapporto con musica, storia e poesia.


 
 
 

51e Internationaal stripfestival
van Angoulême, Frankrijk
JANUARY 25 > 28, 2024
Pro Day: January 24


Het Internationaal stripfestival van Angoulême is een belangrijk jaarlijks stripfestival dat sinds 1974 elk jaar in de maand januari wordt georganiseerd in de Franse stad Angoulême. Het is het grootste Franstalige stripfestival ter wereld én het belangrijkste Europese festival.

Voor meer - zo niet alle info:

www.bdangouleme.com

www.instagram.com/bdangouleme

www.facebook.com/festivalBDangouleme

 
 
 Hergé weg

Het borstbeeld van Hergé, dat sinds 2019 op het Theuxplein in Etterbeek te bewonderen is, is verdwenen.

Vooraleer je een internationale zoektocht start naar het beeld van de geestelijke vader van Kuifje, het is de gemeente zelf die de buste wegens veiligheidsmaatregelen heeft weggehaald. Het beeld is namelijk al vanaf het moment dat het er geplaatst is, het mikpunt van vandalisme.

In Etterbeek besloten ze al snel om het borstbeeld onder een stolp te stoppen, maar ook dat bleek niet de vandalen af te schrikken. Het vervolg? Het beeld werd weggehaald en het gemeentebestuur is op zoek naar een nieuwe bescherming in stevig materiaal. Het is een vreemde wereld waarin we leven, niet?

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.


 
 
 
Foto: Thomas Weijenberg
Bron: Studio AlphenNieuw insectenhotel klimaatbos op laatste moment ‘onthoofd’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het nieuwe insectenhotel bij het Klimaatbos in Alphen aan den Rijn is een dag voor de onthulling 'onthoofd'. Het hoofd leek te veel op een stripfiguur uit Guardians of the galaxy, een fictief superheldenteam van Marvel comics en is daarom vervangen door de letter 'C'.

De kunstenaar achter het insectenhotel Thomas Weijenberg (Tommy Carving) is not amused over het besluit van de gemeente. 'Het was mijn opdracht om het beeld op dit stripfiguur te laten lijken. Ik heb hem op het laatste moment zelfs nog aan moeten passen, zodat hij er meer op lijkt. Ik vind het bezopen.’

>lees het hele artikel op www.nieuwsinalphen.nl

 
 
 


Inktspotprijs voor Bas van der Schot

De cartoon die hierboven afgebeeld staat verscheen op 28 oktober 2022 in de Volkskrant. Maker van de spotprent is Bas van der Schot en hij heeft hiermee de Inktspotprijs gewonnen.

Volgens de jury heeft Van der Schot hiermee “op originele wijze het gevoel van machteloosheid in de strijd tegen klimaatverandering” afgebeeld. En diezelfde jury ging nog verder: “De winnaar, die twee keer eerder de Inktspotprijs won, heeft een iconisch en - vooruit - beresterk beeld gecreëerd, dat je eerst doet glimlachen en daarna in het hart raakt.”

Beresterk, wij hadden hem meteen. Klopt overigens dat Van der Schot niet voor het eerst als laureaat wordt uitgeroepen. De gelukkige winnaar won de Inktspotprijs ook al in 2002 en 2014.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 

Afsluitende deel
Kronieken van de Tussentijd

Martin Lodewijk, Apri Kusbiantoro

Soms moet een mens wat geduld kunnen opbrengen. Na bijna 25 jaar (!) schrijft Martin Lodewijk het afsluitende deel van De kronieken van de Tussentijd.

Voor wie niet bekend is met deze 'tussen' reeks even een opfriscursus. De verhalen van de tussentijd spelen zich af tussen het zesde en zevende deel van De kronieken van de Diepe Wereld. In de jaren '90 verschenen er drie albums van deze spin-off reeks van Storm, getekend door Dick Matena. Het derde deel verscheen in 1998, waarin het vierde deel 'De ruimte van Klein' werd aangekondigd. Helaas stopte de toenmalige uitgever Big Balloon met de reeks en werd het vervolg nooit gemaakt. Tot nu! De ruimte van Klein gaat van start in Eppo 24 en wordt getekend door Apri Kusbiantoro, bekend van o.a. Lemuria. Hebben we nu het stripnieuws van het jaar verklapt?

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.

 
 
 
 
 Oma Duck neemt weekblad Margriet over

Op 15 oktober 2023 bestaat het weekblad Margriet 85 jaar. Een gezegende leeftijd en een jubileum dat niet zomaar voorbij mag gaan. Dat doet het dan ook niet.

In het jubileumnummer duikt immers een bekende familie op: de familie Duck. En wie gaat er met de hoofdrol lopen? Dora Duck, beter bekend als Oma Duck, die ook dan nog eens de oudste abonnee blijkt te zijn van het vrouwenblad. De uitgave van het feestelijke nummer komt echter in gevaar en dan komt Oma Duck in actie als interim-hoofdredacteur.

Of dat goed afloopt moet je zelf maar lezen in Margriet. Het verhaal is overigens geschreven door Gerard Leever (o.a. Suus & Sas) en Mathys van der Harst (schoonzoon van Gerard en ook co-scenarist voor onder andere de Eppo-strip).

Om de cirkel helemaal rond te maken, het Vrolijke Weekblad is ooit begonnen als bijlage bij… Margriet.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief.
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.


 
 Voorproeverix

De Asterix-fans en bij uitbreiding de striplezer kijkt ongetwijfeld reikhalzend uit naar 26 oktober 2023. Die dag verschijnt het 40ste album van de bekende Galliërs van wijlen Uderzo en Goscinny.

Tekenaar Didier Conrad en scenarist FabCaro, die invalt voor Jean-Yves Ferri die even andere zaken aan het hoofd heeft, gaven het nieuwe avontuur, waarvan inhoudelijk nog niets bekend is, de titel De witte iris mee.

Om het album alvast in de kijker te zetten worden er nu enkele gagstroken verspreid. Die gagstroken zijn vanaf nu en de komende vier weken op de site Stripspeciaalzaak.be te lezen.Update 08-09-2023: Bij Toutatis!...Update 09-09-2023
Ondanks dat de nieuwe Asterix altijd met veel mysterie en geheimhoudings-verplichtingen wordt omgeven, ging het op 8 september 2023 mis in Frankrijk. Op de drukkerij maakte een medewerker snel een foto van de cover en verspreidde die op zijn socials. Al binnen enkele uren na de publicatie van de foto werd dit ontdekt en kon de dader worden ingerekend. De inhoud van het boek is niet onthuld, maar omdat de cover toch op straat lag was het de beslissing van de uitgever om deze nu alvast onthullen. En vanwege de goede band van Eppo Stripbald met Hachette kreeg Eppo de primeur! Je ziet de cover heironder.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.


 
 
 
 Stripverfilming
(of de strip als film)

Toen we van de Duitsers verloren
Guido van Driel

21 september 2023 in de bioscoop


Zomer, 1974. Het is de dag na de verloren wereldkampioensfinale tussen Duitsland en Nederland. Het is stil op straat en de stad heeft een flinke kater.

Jonas loopt Daan tegen het lijf en hoewel het geen vrienden zijn, trekken ze op deze saaie zomerdag samen op. Ze zijn allebei namelijk op zoek naar hun klasgenoot Karsten, ieder met een eigen reden. Ondertussen hangt de vermissing van Catootje als een donkere wolk boven de jongens. Sommige zomers vergeet je nooit meer.

Het boek is nu opnieuw verkrijgbaar.

Bekijk via deze pagina de trailer

 
 
 Expo
26 mei 2023 – 14 januari 2024
Alle gekheid op een stukje!
10 jaar Studio Jan van Haasteren
Stadsmuseum Harderwijk


In 2023 bestaat het Marius van Dokkum Museum alweer 5 jaar. Dat gaat in heel Harderwijk op allerlei manieren gevierd worden.
En wie jarig is trakteert!

Marius van Dokkum geeft de stad, haar inwoners en bezoekers een geweldige tentoonstelling cadeau, waarin humor vanzelfsprekend de hoofdrol speelt. Hij heeft zijn vriend en collega Jan van Haasteren uitgenodigd om in het jubileumjaar te exposeren in Stadsmuseum Harderwijk. Jan van Haasteren is wereldberoemd met zijn vrolijke puzzels en geeft in deze spetterende tentoonstelling een kijkje achter de schermen van zijn studio.

Naar aanleiding van de expo ‘Alle gekheid op een stokje’, opgezet voor het tienjarig jubileum van Studio Jan van Haasteren in Stadsmuseum Harderwijk, werden Jan van Haasteren en Dick Heins uitgenodigd bij het NPO1-programma Tijd voor Max. Bekijk het item hier vanaf 18m20s.

www.stadsmuseum-harderwijk.nl


Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.


 
 
 

Grafixx
Performances, zine fest, lezingen, expo, workshops, screenings

17, 18, 19 november 2023
De Studio, Antwerpen


O.a. Lezingen van Chirs Ware en
Lorenzo Mattotii
(incl. screening van zijn animatiefilm La fameuse invasion des oers en Sicile).

Wrijving geeft vonken! Deze herfst zoekt Grafixx naar spanningen binnen het werkveld van strip, illustratie en grafiek. De botsende ideeën van een nieuwe selectie internationale kunstenaars ontvouwen zich in tentoonstellingen, workshops, lezingen, screenings, performances en het onmisbare zine fest — met publicaties in kleine oplage van over de hele wereld. Een zinderende boost voor oog en brein, voor jong en oud!

Met o.a.: Antoine Cossé (FR), Chris Ware (US), Lorenzo Mattotti (IT), María Medem (ES), Sassafras De Bruyn (BE), Yann Kebbi (FR), Aniss El Hamouri (MA/BE), Doublebob (FR), Sophie Artz (DE), Yingda Dong (CH), Joana Estrela (PT), Younsik Woo (KR), Frankie (BE), Sietske Van Aerde (BE), Melvin x Rekker (BE), Wouter Van Rymenant (BE), Yassine De Vos (FR), Jasper Nollet (BE), Sirien Salameh (BE), Maryse De Bruyn (BE), Liselore Baerts (BE),…


Klik hier voor alle info.

 
 
 Stripgids Salon
12 november 2023 in Turnhout


Op 12 november 2023 vindt het Rock Paper Pencil Festival plaats in de Warande van Turnhout. Daar mag een Stripgids Salon natuurlijk niet ontbreken. Geen vier maar vijf gasten mag Marjan Temmerman ontvangen op het podium. Gasten zijn de internationaal gevierde stripauteur Steven Dupré (o.a. Kaamelott), Andrea Kruis (die debuteert met haar graphic novel Alsnog), cartoonist en man met een mening Lectrr, Renee Rienties(die de Camille-strip tekent) en Valentine Gallardo (die vorig jaar haar graphic novel Am I breathing too loud? uitbracht).

Stripgids Salon
12 november 2023, 14u
Tuinzaal de Warande, Turnhout

Stripgids Salon is een initiatief van Bibliotheek Turnhout en Stripgids, met de steun van Literatuur Vlaanderen.

Schrijf je hier gratis in.


Bron: Stripgids emailnieuwsbrief.

Stripgids Salon op reis:
27 april 2024 in Leuven

Op zaterdag 27 april om 14u strijkt het Stripgids Salon neer in Leuven (Bibliotheek Tweebronnen). Saskia De Sutter ontvangt dan in haar Salon Kim Duchateau (bekend van Esther Verkest), B. Carrot die net haar nieuwe grafische roman De uitweg heeft uitgebracht, grafisch journaliste en oprichter van Drawing the times Eva Hilhorst én Kristof Spaey wiens nieuwste stripproject zich in Leuven zal afspelen.

Mooie beelden die we in primeur kunnen tonen en fijne gesprekken om live te zien. Dit Stripgids Salon past in het ruimere programma van de tweede editie van Druk in Leuven. Meer informatie over het volledige programma vind je hier.

STRIPGIDS SALON
27 april 2024 - 14u
Bibliotheek Tweebronnen, Leuven
gratis

Schrijf je hier in. 
 The Kaboom Anime 2023
Program is here!

Locaties:
Kino Rotterdam
Melkweg Amsterdam


This year in collaboration with not one but TWO cinemas! Watch the best anime classics and cult films now @KinoRotterdam and @MelkwegAmsterdam

ROTTERDAM
17 May, 19:00 - Patlabor: The Movie (1989)
21 June, 21:15 - Roujin Z (1991)
19 July, 19:15 - Sword of the Stranger (2007)
20 September, 21:15 - Jin-Roh: The Wolfbrigade (1998)
18 October, 21:15 - Mind Game (2004)
15 November, 21:15 - Only Yesterday (1991)

AMSTERDAM
3 June, 19:00 - Patlabor: The Movie (1989) 
3 June, 21:00 - Patlabor 2: The Movie (1993)
17 June, 21:15 - Roujin Z (1991) 
15 July, 21:15 - Sword of the Stranger (2007) 
16 September, 19:00 - Jin-Roh: The Wolfbrigade (1998)
14 October, 19:00 - Mind Game (2004)
18 November, 19:00 - Only Yesterday (1991)

 
 
 


Expo
Beestenboel

Animal characters in comic art

3 juni t/m 19 november 2023
Museum of Comic Art
Bomstraat 11, 2202 GH Noordwijk


De tentoonstelling Beestenboel inhet Museum of Comic Art (MoCA) gaat over dieren in de strips. En dat zijn er heel veel...

Zorgvuldig samengesteld door Ger Apeldoorn en Bas Schuddeboom.
De tentoonstelling geeft, aan de hand van meer dan 70 originele tekeningen, vele afbeeldingen en duidende teksten, een overzicht van de belangrijke rol die dieren in strips spelen.

Museum of Comic Art
Bomstraat 11, 2202 GH Noordwijk
www.museumofcomicart.nl 
 
 Soirée BD Aimée de Jongh
Aimée de Jongh te gast
op de Alliance Française
woensdag 11 oktober om 19.00 uur, Westersingel 14, Rotterdam

Interview in Dutch. Book Sale and Book signing in French and English.

Op woensdag 11 oktober om 19.00 uur is Aimée de Jongh te gast op de Alliance Française in Rotterdam. De internationaal gerenommeerde stripauteur zal daar vertellen over haar werk en carrière in Frankrijk. Razend interessant dus. Eenmaal Aimée je helemaal heeft doen onderdompelen in haar wonderlijke carrière volgt ook nog een signeersessie. De enige die ze dit jaar doet dus dat is nog een fijne extra reden om aanwezig te zijn. Meer info hier.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief.
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.
 
 
 ROCK PAPER PENCIL FESTIVAL:
12 november 2023
10u-18u
De Warande / De Kuub in TurnhoutRock Paper Pencil, het Turnhoutse stadsproject rond strip en bordspellen, palmt op 12 november 2023 voor de derde keer de Warande en de Kuub in Turnhout in met een festival.

Geen alledaagse strip- en spellenbeurs, maar eentje waar de nadruk ligt op interactiviteit en ontdekking. Stripgids is een van de sterkhouders van Rock Paper Pencil en organiseert er onder andere een Stripgids Salon (zie boven) en een expo.

Ontdek het werk van nieuwe stripmakers en illustratoren op de Makers Markt. Volg een kleine workshop en leer nieuwe technieken in de Drukkerij bij of test de nieuwste boardgames uit onder begeleiding van iemand die alle spelregels kent. Laat je inspireren door de expo’s of de sprekers op het Stripgids Salon en de Gaming Couch. Ben je zelf bordspelontwerper? Leg je idee voor aan een panel van experts.

Bron: Stripgids emailnieuwsbrief.

 
 
 Komiks expo en veiling
23 sept. t/m 4 okt. 2023

Ma t/m wo : 10 tot 16 uur
Do t/m za : 10 tot 17 uur

Brasserie "Den Witten Haen"
Groenmarkt 19-B, Dordrecht

Komiks veiling
4 oktober: 19.30 uur door
Burgemeester Kolff

50 prints van Striptekenaars uit Bulgarije, Servië, Tsjechië en PolenVan 23 september t/m 4 oktober is de “Komiks collectie” van de stedenband Dordrecht- Varna te zien in “Den Witten Haen” aan de Groenmarkt in Dordrecht.
In 2016 organiseerde de stedenband Dordrecht-Varna een expositie van werken van striptekenaars uit Bulgarije, Servië, Tsjechië en Polen. De 50 prints van de tekeningen worden nog één keer geëxposeerd en daarna geveild voor een goed doel. Namelijk de aanschaf van douchebedden voor “Topoli”. Een tehuis voor meervoudig gehandicapte kinderen in Varna (Bulgarije).

De werken worden op 4 oktober vanaf half acht geveild door burgemeester Kolff. De expositie is te bekijken van ma t/m wo tussen 10 tot 16 uur en op do t/m za van 10 tot 17 uur.

Douchebedden
Toen we in 2022 een bezoek brachten aan Topoli, een tehuis voor meervoudig gehandicapte kinderen dat we al vele jaren steunen, zagen we dat de kinderen liggend op de grond gedouched werden. Dat is niet goed voor de kinderen en niet goed voor de ruggen van de medewerkers. Vandaar dat het idee ontstond om een douche-bed aan te schaffen voor Topoli. Het idee daarvoor sloeg ook aan bij de directie van Topoli en in Bulgarije werd een aanzienlijk bedrag uitgetrokken om voor de 10 tehuizen van de organisatie douchebedden aan te schaffen. Omdat de bedden echter niet te koop zijn in Bulgarije werd de stedenband Dordrecht-Varna gevraagd te helpen bij de aanschaf van de bedden. Al snel bleek het onmogelijk om nieuwe douchebedden te kopen, omdat € 6.500 per stuk veel te duur is voor een kleine Bulgaarse organisatie. Vandaar dat we nu op zoek zijn naar 10 tweedehands douchebedden. Twee hebben we intussen gevonden en de rest gaat volgen.

Klik hier voor de veiling
(overzicht kavels en biedoptie)

 
 
 
 

Playgrounds

In motion Rotterdam 2023

5 + 6 october, Maassilo Rotterdam

Klik hier voor tickets


At Playgrounds, we are always In Motion. Even more so when chasing the newest creative trends, mind-boggling artists, ambitious innovative projects and unearthed inspiration emerged from digital arts in all shapes and forms. We felt it was time for a new name and location! We present In Motion Rotterdam!

Post-digital storytelling, cutting-edge creativity, fluid media, cross-genre projects, innovative works and artists… since 2019 all of these and much more show-cased through our Playgrounds BLEND experience.

But as Playgrounds explores the ever changing media landscape to connect the creative industry, talents and professionals, with the latest trends and innovations, we also felt we needed the shake things up. It is time for a new name and location: In Motion Rotterdam.

For our friends and visitors wondering about our former BLEND festival. We felt it needed a new angle, so we welcome In Motion instead of BLEND.
But not to worry, expect In Motion Rotterdam to ooze post-digital storytelling, cutting-edge creativity, fluid media, cross-genre projects, innovative works and artists as you are used to! We changed the name not our topics.

With In Motion we’ll set up camp in the incredible Maassilo in Rotterdam on 5+6 October. Expect a fest on cutting edge creativity, motion & design. A catwalk of all liquid, trending and new visual culture in one of the most forward looking and constantly reinventing itself cities in the Netherlands!

Keep an eye out on this website and our socials for the line-up.


 
 
 In Memoriam
Paul Ramboux [Sidney]


Op 5 oktober 2023 is Paul Ramboux overleden. Paul tekende onder zijn pseudoniem Sidney de humoristische stripreeks Julie, Klaartje, Cécile en de anderen in het weekblad Kuifje.

De reeks liep van 1982 en 1993 in het stripweekblad en was populair bij de lezers. Er zouden uiteindelijk 24 albums van de vrolijke meisjes verschijnen.

Sidney werd 91 jaar.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief.
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.


 
 
 


Suske en Wiske
370. De Krijtkampioen
Luc Morjaeu, Peter Van Gucht

Softcover € 7,99
Hardcover € 34,95Krijtkampioen

Op een druk bijgewoonde persconferentie werd woensdag 6 september 2023 jongstleden het 370ste Suske en Wiske-album De krijtkampioen voorgesteld in de Antwerpse bibliotheek Permeke.

370 albums mag dan wel impressionant zijn maar om daar nu speciaal de pers voor op te trommelen? Het aantal maakte niets uit, het was het laatste Suske en Wiske-album dat door Luc Morjaeu is getekend, de man die achttien jaar lang Studio Vandersteen heeft geleid.

Dat is meer dan impressionant toch? Dat deed hij met de zachte hand en met de nodige vriendschap tussen de talrijke medewerkers. Medewerkers die ook aanwezig waren. Mooi om te zien. Niet dat Morjaeu de helden van Vandersteen, wiens familie ook aanwezig was, nooit meer zal tekenen. Nee, hij staat open voor kortverhalen en hommages.

De uitgever slaakte een zucht van verluchting. En een hommage is De krijtkampioen ook geworden. Een hommage aan Willy Vandersteen, een lekker weglezend verhaal met talrijke verwijzingen naar de overbekende albums van de Antwerpse stripauteur. Maar vooral een afscheid in stijl van Luc Morjaeu. Op pensioen maar niet helemaal. Zoals het hoort, passie kan je immers nooit stoppen.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 Bronzen Adhemar-expo
van Judith Vanistendael
24/03/2023 - 12/11/2023
Stripmuseum Brussel


Verleden weekend werden de Stripschappeningen in het Forum in Groningen uitgereikt in verschillende categorieën.

Winnaars in de categorie ‘Album van het jaar’ werd Luthon-Höge 1 van Willem Ritstier en Michiel Offerman. In de categorie ‘Jeugdalbum van het jaar’Mooi programma dus. Nog even als uitsmijter. Het Marc Sleen Museum zal vanaf dit jaar geïntegreerd worden in het Belgisch Stripmuseum. Logisch want het museum van de geestelijke vader van Nero bevindt zich aan de overkant.Belgisch Stripmuseum

Zandstraat 20, Brussel
T +32 (0)2/219.19.8
F +32 (0)2/219.23.76

Openingstijden:
Alle dagen open
(behalve op maandag)
van 10.00 tot 18.00 uur.

www.stripmuseum.be 
 
 
 

Vegetarische Lucky Luke
in Eppo Stripblad


Lekker nieuws voor de Eppo-lezer, en voor diegene die van groenten en fruit houden. In Eppo 19 mogen we namelijk Lucky Luke terug verwelkomen.

Wat heeft dat te maken met groenten en fruit? Wel, in dat nieuwe avontuur, De ark van Rataplan, sluit Lucky Luke vriendschap met een vegetariër die staat voor al het goede en welzijn voor de wereld. Een instelling die niet door alle cowboys kan worden geapprecieerd. Lucky Luke besluit om de vegetariër in bescherming te nemen. Of dat goed gaat komen, lees je vanaf nu in Eppo!

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 Spotlight
Mini expo Aimée de Jongh

8 juli tot en met 29 oktober 2023
Storyworld, Forum Groningen


De Spotlight-expositie geeft een kijkje achter de schermen bij Aimée de Jongh. Zij wordt gezien als één van de grootste talenten van de Nederlandse stripwereld, die zich heeft ontwikkeld tot een internationaal bekende tekenaar en verhalenverteller.

Naast graphic novels en strips maakt De Jongh ook cartoons, illustraties en animatiefilms. Van 8 juli tot en met 29 oktober staat het werk van deze creatieve duizendpoot centraal in Museum Storyworld in Forum Groningen. De presentatie in de Spotlightzaal geeft een kijkje achter de schermen en laat onder meer zien hoe ze te werk is gegaan voor Dagen van Zand, haar bekendste graphic novel die wereldwijd is bekroond met maar liefst vijftien prijzen. 

Storyworld vind je op de zesde verdieping van Forum Groningen. Een ticket voor Storyworld geeft gratis toegang tot de mini-expositie in de Spotlight-ruimte.

Klik hier voor alle info.

 
 
 Lerarendag: Strips in de klas
30 oktober 2023
van 09.30 uur tot 12.00 uur
Bibliotheek Muntpunt, Brussel


Hoe kan je strips gebruiken in de klas? Die vraag zou wel eens een antwoord kunnen krijgen op het event ‘Lerarendag: Strips in de klas’ dat op 30 oktober van 09.30 uur tot 12.00 uur plaatsvindt in bibliotheek Muntpunt in Brussel.

De lerarendag krijgt ook meteen een Eppo-tintje mee, want de dag start met onze Eppo eindredacteur Kurt Morissens die tien graphic novels voorstelt die je moet gelezen hebben. Daarna kunnen de leerkrachten (en andere geïnteresseerden) kiezen uit een programma waarin onder andere Frodo De Decker (bij de Eppo-lezer bekend van De Ridder) honderduit vertelt over zijn strip Het verhaal van Vlaanderen.

Het hele programma is hier te lezen. Oh ja, je kan er een gezinsuitje van maken want terwijl jij geniet van alle informatie over strips in de klas, kan je gezin deelnemen aan een stripmuurwandeling in Brussel.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief.
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.


 
 
 
De top-100 van 2022
(maart 2023)


De jaarlijkse top-10-wedstrijd van Stripspeciaalzaak.be is afgelopen. Alle punten zijn inmiddels geteld. We kennen ons publiek als een erg verscheiden lezersveld met uiteenlopende smaken en voorkeuren met soms heel duidelijke favorieten die zich aftekenend manifesteren in de hogere regionen van de einduitslag. Dat is ook dit jaar weer het geval.

Van alle in 2022 verschenen albums namen de deelnemende lezers in totaal 576 titels op in hun persoonlijke toplijstjes. Daaruit kunnen we weer een top-100 afleiden die we hieronder aan je voorstellen.

Winnaar Joris Mertens (Bleekwater) heeft ook nog een boodschap voor de deelnemende lezers. Klik op het filmpje op deze top (100) pagina.


Bron: stripspeciaalzaak.be

 
 
 


Verkoop expositie
Originelen van Dick Matena

2 september t/m 29 oktober 2023
Museum of Comic Art
Bomstraat 11, 2202 GH Noordwijk


De MoCA Comic Art Gallery & Shop is op 2 september gestart met een voor Nederland nieuw concept; verkoopexposities van origineel werk van striptekenaars.

Niet alleen de verkoop van originelen staat hierbij centraal maar ook de tekenaars zelf zullen meerdere keren hoogst persoonlijk aanwezig zijn voor een meet & greet en signeersessies in het MoCA.

Dick is, behoudens onvoorziene omstandigheden, de volgende dagen persoonlijk aanwezig om te signeren:
zaterdag 2 september
van 13.00 tot 15.00 uur.
zondag 17 september
van 13.00 tot 15.00 uur.
zaterdag 14 oktober
van 13.00 tot 15.00 uur.*
zondag 29 oktober
van 13.00 tot 15.00 uur.

*Op zaterdag 14 oktober zal het nieuwe kinderboek Lot, Levi en Gompie en de octopusjes extra in de schijnwerpers staan, misschien wel met een speciale interactieve leesvoorstelling van Nelleke Boorder als afsluiting van de Kinderboekenweek.

Er is een speciale verkoop catalogus gemaakt met een overzicht van de werken die te koop zijn. Een unieke kans voor de liefhebber van Matena's werk om een kunstwerk van zijn hand aan te schaffen. De catalogus is alleen in de Comic Art Gallery & Shop in het MoCa museum te verkrijgen,

Museum of Comic Art
Bomstraat 11, 2202 GH Noordwijk
www.museumofcomicart.nl 
 
 


StripGlossy 25
€ 12,50
StripGlossy 25
Lieuwe van Gogh los

EXCLUSIEVE EXTRA bij deze Stripglossy met gastredacteur Lieuwe van Gogh, zoon van Theo en nazaat van Vincent: een dubbele, dúbbele Van Gogh poster (want dubbel bedrukt én gemaakt door twéé Van Goghs!).

Bekijk hier het AT5 item.

 
 
 
 


Mattotti
Exposition du 3 octobre
au 22 décembre 2023
Espace culturel François Mitterrand
2 place Hoche, 24000 Périgueux (FR)

Entrée libre du mardi au samedi, de 14h à 18h (sauf jours fériés).


Klik hier voor alle info.


 
 
 


Expo
Etranges cites de Nicolas de Crécy


A venir : la 11e biennale du 9e art du 16 juin au 15 octobre 2023

Musée Thomas Henry
10 place Napoléon
50108 Cherbourg-en-Cotentin (FR)Klik hier voor alle info.


 
 
 De frietjes
van Joost Swarte


FrietHoes, het Haarlemse bedrijf dat al meer dan tien jaar specialist is in dagverse ambachtelijke friet, presenteert een geheel eigen schaaltje en aardappelschillenbier.

Het emaille serveerschaaltje bevat een serie speciaal gemaakte illustraties van de Haarlemse striptekenaar Joost Swarte. “De illustraties vertellen op originele wijze het verhaal van aardappel tot friet. De lancering van het schaaltje is het vervolg op een jarenlange samenwerking tussen Joost Swarte en FrietHoes.” Swarte is inderdaad al sinds 2009 verbonden aan FrietHoes, toen oprichter Joost Hoes hem vroeg om het logo te ontwerpen. Zijn ontwerp voor dit FrietHoes-schaaltje vertelt het (h)eerlijke verhaal van aardappel tot friet.

Als ze het bij FrietHoes hebben over bier, dan hebben wij het over ons Schillen Blond. Een samenwerking van twee Haarlemse parels: FrietHoes x Jopen. Bier gemaakt van de schillen die overblijven na onze frietproductie. Want weggooien is zonde - en al helemaal als je er een heerlijk biertje van kan brouwen!  

Verkrijgbaar via hun webshop.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 Cross Comix festival
Platform voor visual storytelling
Vrijdag 22 & zaterdag 23 september 2023
Debatpodium Arminius, Rotterdam


Cross Comix maakt zich op voor een opwindend festival op vrijdag 22 en zaterdag 23 september in het Rotterdamse debatpodium Arminius. De week daaraan vooraf gaand lopen we ons weer warm op Rotterdam Centraal.

Talks en expo’s
Het festivalprogramma omvat talks, showcases, special events en expo’s. Met internationaal gelauwerde gasten als filmregisseur Job Roggeveen?(animatiestudio Job, Joris en Marieke) en?strip/animatiemakers Guido van Driel en Marlyn Spaaij. Een bijzondere internationale gast is oprichter Sam Arthur van de prestigieuze uitgeverij NoBrow Press. Aan het eind van de talks op vrijdag reiken we de Small Press Award 2023 uit.

Wat betekent het als je tekenstudio zich ineens in oorlogsgebied bevindt? In een indrukwekkende tentoonstelling presenteren we beeldverhalen door?Oekraïense makers. Oekraïne heeft een levendige comics scene, waarmee we al in 2022 contact legden. Verwacht een indringende mix van eigenstandig artistiek werk en werk dat door de oorlog geïnspireerd is. Vijf makers uit het land komen naar het festival voor presentaties en een talkshow.

Op zaterdag presenteren tientallen makers hun werk in het Cross Comix Atelier. Na het succes van vorig jaar breiden we de Zine Kiosk uit. In een talkshow op de vrijdagavond belichten we de praktische gevolgen van Artificial Intelligence voor beeldmakers. Geen speculaties maar hands-on presentaties van hoe het werkt.

Voor alle info, klik hier.

 
 
 Merho
Een icoon met pensioen

Robert Merhottein, ’s mans echte naam, startte de reeks 46 jaar geleden en bedacht en tekende zomaar eventjes 164 avonturen van de familie Kiekeboe. Dat zijn 7220 pagina’s strip.

Op zijn 75ste besluit de Vlaamse stripicoon om er nu een punt achter te zetten. Of het laatste net verschenen album dan meteen ook het einde inluidt van De Kiekeboes? “De titel Seizoensfinale staat voor iets dat afgerond is, maar niet noodzakelijk voor een definitief einde. Komen de Kiekeboes nog terug? Wie weet, misschien wel. Mysterieus? Ik hou het graag spannend. Eindigen met een cliffhanger is nu eenmaal mijn vak.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 


TILLIEUX OP DE PLANKEN

Soms zijn we er snel bij. In het najaar van 2023 start de Belgische theaterproducent Moody Blue Productions (MBP) met een nieuwe productie getiteld, Tillieux. Inderdaad, Maurice Tillieux die elke stripkenner wel zal kennen van zijn Guus Slim.

De voorstelling zal het leven en werk van één van de grootste Belgische stripauteurs in de kijker zetten maar vertelt niet het verhaal van het internationale succes en focust op de tegelijk gelukkige én pijnlijke periode daar net voor. Op hoe de ontwikkeling van de stripwereld anders had kunnen verlopen, als censuur geen stokken in de wielen stak.

MBP gaat ook verder dan een theatervoorstelling. Het wordt een volledig project met een boek én een meereizende mini-expo op uitrolbanners.
Dans l’ombre de Gil Jourdan – Maurice TILLIEUX – Tekenaar met zeemanshart gaat in première in het weekend van 22/23/24 september 2023.
Meer info hier.


Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.

 
 
 GEHEIME KLUIS
Stripmuseum, Brussel


Het is bijna kenmerkend voor strips dat in oude gebouwen of vervallen kastelen ergens een verborgen ingang is die rechtstreeks naar een schat leidt.

Geen wonder dus dat er in het Horta-gebouw van het Brussels Stripmuseum zich ook zo’n geheime ingang bevindt. Een ingang die je leidt naar de schat van elke stripliefhebber: originele pagina’s van de ons zo geliefde oude klassieke strips.

Een gewone bezoeker van het stripmuseum zal deze schat nooit te zien krijgen. Een reporter van het Belgische radiostation Klara is er toch in geslaagd om door te dringen in de krochten van het museum. Bijgestaan weliswaar met communicatiemedewerkster Marie Neefs.

De schat die zij in handen kregen, onder andere een pagina uit het eerste echte Suske en Wiske-verhaal Het eiland Amoras. Daarvoor speelde immers een of andere Rikki mee.

De leuke reportage is HIER te beluisteren.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.

Belgisch Stripmuseum

Zandstraat 20, Brussel
T +32 (0)2/219.19.8
F +32 (0)2/219.23.76

Openingstijden:
Alle dagen open
(behalve op maandag)
van 10.00 tot 18.00 uur.

www.stripmuseum.be 
 
 De Grote Strippitch 2023
Toon je werk aan een uitgever!
Tijdens het BD Comic Strip Festival van Brussel, op 8 september, in de Gare Maritime in Brussel.


Tijdens het BD Comic Strip Festival van Brussel, op 8 september, organiseren het Stripmuseum en de Vereniging Raymond Leblanc twee sessies van ontmoetingen tussen jonge auteurs en uitgeverijen. De ontmoetingen vinden plaats in de Gare Maritime in Brussel.

Hoe kan je deelnemen?
Om deel te nemen aan een pitchmoment moet je je inschrijven. Dat doe je via dit formulier voor één van de twee sessies, 's ochtends OF 's middags (het is helaas niet mogelijk om je voor beide sessies in te schrijven). Doe dit voor 3 september.

Uitgevers aanwezig in de voormiddag, van 10u tot 12u30:
Bries / Casterman / Delcourt / Exemplaire (Lisa Mandel) / Flagey / Futuropolis / Glénat / Oogachtend / Rue de Sèvres / Stripgids

Uitgevers aanwezig in de namiddag, van 14u tot 16u:
Dargaud / Dupuis / Glénat / Humanoïdes Associés / Jungle / Pulp de Luxe / Rue de Sèvres / Scratch Books / Standaard Uitgeverij
De Grote Strippitch is gratis voor alle deelnemers.Belgisch Stripmuseum

Zandstraat 20, Brussel
T +32 (0)2/219.19.8
F +32 (0)2/219.23.76

Openingstijden:
Alle dagen open
(behalve op maandag)
van 10.00 tot 18.00 uur.

www.stripmuseum.be 
 
 


Update 17 september 2023

Op 24 en 25 september zal de animatiefilm I’m perfectly fine op het Nederlands Film Festival in Utrecht te zien zijn.Burn-out in animatie


De Nederlandse stripauteur Maaike Hartjes schreef en tekende in 2018 haar Burn-out Dagboek. De titel omschrijft al meteen de inhoud van het stripboek. Hartjes worstelde met een burn-out en begon een dagboek bij te houden op haar eigen manier, met tekeningen en collages.

Haar dagboek wordt nu een animatiefilm, gemaakt door de Amsterdamse animatiestudio Pupil, die in de tweede helft van 2023 te zien zal zijn. I’m Perfectly Fine: Burnout Diary kreeg de animatieversie als titel mee en zelf is de Stripschapprijswinnaar van 2016 nauw betrokken bij het project.

Zo ontwikkelt zij de achtergronden en de ontwerpen van de personages. De bewegende beelden worden overigens in Brussel gemaakt, het project wordt immers zowel met Nederlands als Belgisch geld gefinancierd. Meer info vind je hier.


Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 Comeback van een jeugdig weekblad


Nostalgische gevoelens, we zijn er gevoelig voor. Het maakt ons zelfs een beetje gelukkiger. Herkenbaar?

Dan gaan we even verder met dat nostalgisch gevoel want dit jaar is het 77 jaar geleden dat het weekblad Kuifje voor het eerst verscheen. Voor de jeugd van 7 tot 77 jaar, die slogan kan je je ongetwijfeld ook herinneren.

Naar aanleiding van deze speciale verjaardag zal het legendarische weekblad in september 2023 voor één keer terugkomen en dat in een meer dan driehonderd pagina’s tellend nummer.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 Zomergast Kamagurka
Zondag 20 augustus 2023
vanaf 20.15 uur, NPO 2


Cartoonist en allround kunstenaar Kamagurka (Nieuwpoort, België, 1956) is op zondag 20 augustus de vijfde gast in VPRO Zomergasten. Theo Maassen interviewt Kamagurka over zijn favoriete televisieavond.

'Hij is een one-of-a-kind kunstenaar, met niks of niemand te vergelijken. Een fenomeen. Hij is cartoonist, schilder, performer, allround kunstenaar. Een absurdist. Zijn werk is onzinnig en diepzinnig tegelijk. Ontwrichtend, maar altijd vrolijk. Het zal mij benieuwen, mijn gesprek met Kamagurka.'
Theo Maassen over Kamagurka

 
 
 Street art festival
ALL CAPS
3 - 10 september
Feijenoord, Rotterdam


For the past five years, we've been creating art. On walls, in special exhibitions, on floors, on vehicles and at very special locations. And now we return for the last time to a neighborhood we all know and love.

SAVE THE DATE:
from September 3 - 10, we will take over the Feijenoord district for one last time! We will announce the lineup prior to the festival. In the meantime, check out our Hall of Fame with all the artists from the previous years.

Let's speak soon,
Team ALL CAPS

Click here for all info and updates.

 
 Geen dating for Geeks in 2024

Kenny Rubenis, wereldbekend door zijn Dating for Geeks-strip, kwam met slecht nieuws voor zijn fans. Op zijn sociale media deelde hij het nieuws dat hij nog ongeveer een half jaar zijn Dating for Geeks zal maken, maar dat het doek over de reeks valt op 3 januari 2024. Symbolisch op die dag, want dan bestaat de strip recies tien jaar en één dag.

“Ik loop al een tijdje met het idee om een einde aan de strip te schrijven, en het tienjarig jubileum is een mooi moment daarvoor”, aldus Kenny. “Ik heb tegen die tijd dan zestien stripalbums volgetekend (zo'n 800 pagina's!) en daarna is het wel tijd voor iets nieuws.”

Iets nieuws? Ondanks dat we het met zijn allen triest vinden dat de reeks stopt, is dat dan weer goed nieuws. “Ik heb al jaren verschillende ideeën voor verhalen/boeken waar ik nooit aan toe kom, en waar ik dan eindelijk tijd voor ga hebben. Het is geen Dating for Geeks, maar iets wat jullie vast óók leuk gaan vinden. Ik hoop dat jullie als die tijd eenmaal komt, ook die strips willen gaan lezen”, zo besluit Kenny.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.


 
 
 Janry en Kwabbernoot


Janry, een naam als een klok voor eenieder die een beetje liefde heeft voor stripheld Robbedoes. Samen met de in 2019 overleden Tome maakte hij van 1984 tot en met 1998 veertien albums in de reguliere reeks, totdat het duo gedwongen werd om zich te focussen op De kleine Robbe.

Nu blijkt dat ze Janry gevraagd hebben om weer een Robbedoes-album te tekenen. Iets waar hij even over moest nadenken, want een Robbedoestekenen zonder zijn kompaan Tome, dat lag toch wel emotioneel.

Uiteindelijk ging Janry toch overstag en kunnen we ons dus verheugen op een nieuw album van zijn hand, dat zal verschijnen in de reguliere reeks. Want ja, daar stond hij wel op. Alvast iets om naar uit te kijken dus!


Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.


 
 
 Affiche van Jim voor stripfestival in Dieppe zediger gemaakt


Een door Jim (Een Nacht in Rome) getekende affiche voor het stripfestival van Dieppe in Frankrijk is op vraag van het plaatselijke gemeentebestuur zediger gemaakt door het decolleté af te dekken met enkele extra boeken. Op de afbeelding kan je een voor en na bekijken.

De oorspronkelijke affiche, met het onfatsoenlijk geachte inkijkje, was al gedrukt en verspreid. De organisatie van het stripfestival werd echter gevraagd de affiche in te trekken en een nieuwe versie te laten maken. 
Intussen pakte een grapjas de gewraakte affiche aan door nog wat verder te gaan en de door Jim afgebeelde Marie uit Een Nacht in Rome nog wat meer af te dekken. Een ander ging de omgekeerde weg op en zette haar gewoon in haar blootje (zie afbeeldingen hieronder). Wel werkelijkheid is de vraag van de organisatie van het stripfestival aan diverse van Jims collega's om hun Facebookberichten over de affichekwestie te verwijderen. Sommigen hebben dat verzoek ingewilligd, bij anderen zet het nog meer kwaad bloed. Het gemeentebestuur levert zowel financiële als logistieke steun aan het festival.


 
 Reactie van het gemeentebestuur
Tot nu toe wenst de vereniging ANBD (association normande de bande dessinée), de organisator van het festival, niet officieel te reageren. Op 27 juni reageerde het gemeentebestuur bij monde van Laëtitia Legrand wel op de kwestie. Zij is de locoburgemeester van Dieppe en verantwoordelijk voor gemeenschapsleven, evenementen en antidiscriminatie. Haar reactie lees je hieronder:

"Toen we de affiche zagen, hebben we de vereniging gewezen op het risico dat deze een controverse zou kunnen veroorzaken. We maken een heel duidelijk onderscheid tussen een kunstwerk, zoals een stripverhaal met een heldin, en een affiche die reclame maakt voor een publiek evenement. Maar om reclame te maken voor een evenement dat alle doelgroepen bereikt, vonden we dat het afbeelden van een jonge vrouw in een wulpse pose, zij het met een licht decolleté, niet strookte met onze visie op de strijd tegen discriminatie. Het is een heel mooi festival en we willen dat het in de best mogelijke omstandigheden wordt gehouden, zonder controverse, dus ja, we wilden voorzichtig zijn."

Er kwamen dus geen voorafgaande klachten van inwoners van Dieppe. De beslissing was volledig ingegeven door het gemeentebestuur om een hypothetische controverse te vermijden. Die controverse heeft het echter zelf veroorzaakt. Op de koop toe lokte het online heel wat onfatsoenlijke, zelfs ronduit racistische commentaren uit.

Bron: www.stripspeciaalzaak.be

 
 
 
 Tekenaar Suske en Wiske
geeft tekenpen aan assistent


De stripserie Suske en Wiske krijgt voor de vijfde keer een nieuwe tekenaar. De Belg Luc Morjaeu stopt in september met het maken van de nog altijd populaire reeks. Zijn assistent Wout Schoonis neemt het stokje over.

Morjaeu kreeg in 2007 de leiding over een team van zeven tekenaars en schrijvers dat zich vanaf dat moment met de producties van nieuwe Suske en Wiskes ging bezighouden. Hij was in die rol verantwoordelijk voor enkele grote uiterlijke veranderingen van Suske en Wiske in 2017. In het boek De planeetvreter kreeg Suske een rode hoodie en vlottere kuif, terwijl Wiske een staartje kreeg en kleine borsten.

Willy Vandersteen
Suske en Wiske werd in 1944 bedacht door Willy Vandersteen, aanvankelijk als Rikki en Wiske. Na zijn pensioen benoemde Vandersteen in 1972 Paul Geerts als zijn opvolger, die in 2002 zelf weer werd opgevolgd door Marc Verhaegen.
In een persbericht zegt Morjaeu het "een hele eer" te hebben gevonden indertijd door Helena 'Leen' Vandersteen, de oudste dochter van Willy Vandersteen, gevraagd te worden als hoofdtekenaar van Suske en Wiske. "Het was hard werken, maar ik heb het al die jaren met plezier gedaan en zo goed mogelijk als ik kon."

Vooral in Nederland is Suske en Wiske nog altijd een van de best verkopende stripseries.


Bron: www.nos.nl

 
 
 
 

Origineel Don Lawrence artwork

Vier lange jaren heeft het geduurd voordat er een nieuwe selectie van het artwork van Don Lawrence gepresenteerd kon worden op de website donlawrence.nl. Reden? Dat ene virus waarvan we je de naam gaan besparen, maar dat er wel voor zorgde dat er niet naar Engeland kon worden gereisd om de bestaande collectie te wisselen.

Maar nu is het eindelijk zover. Vandaag, zaterdag 17 juni, zijn er ongeveer zeventig– ja, zeventig – iconische werken te bewonderen en te bestellen in de Don Lawrence webshop www.donlawrenceshop.com Het zijn memorable platen uit o.a. Commandant Grek, De laatste vechter, Het geheim van de nitronstralen, De piraten van Pandarve, De zeven van Aromater, De doder van Eriban, De honden van Marduk, De levende planeet, Vandaahl de verderver, De robots van Danderzei, De terugkeer van de Rode Prins, De Von Neumann-machine en De Genesis-formule.

Heb je altijd al en echte 'Lawrence' willen bezitten, dan is dit je kans om een stukje Storm kunst in huis te halen.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.


 
 
 Queen of the flies
Aimée de Jongh


Dat het goed gaat met de carrière van Aimée de Jongh is wel duidelijk. De stripauteur breekt in alle mogelijke en onmogelijke landen door met haar fantastische strips.

Dat ze zal blijven scoren staat buiten kijf. Zeker omdat ze afgelopen week aankondigde te werken aan de verstripping van de literaire klassieker Lord of the flies van William Golding.

Wie deze klassieker niet gelezen heeft, zal ongetwijfeld de film bekeken hebben waarin een groep schooljongens na een vliegtuigcrash op een onbewoond eiland terechtkomen en waar de strijd om de macht in alle hevigheid losbarst.

Het stripboek verschijnt in 2024 bij de Britse uitgeverij Faber. Een unicum overigens, het boek werd nog nooit verstript.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 Plagiaat of niet?

Documentary
WHAAM! BLAM! Roy Lichtenstein and the Art of Appropriation


Roy Lichtenstein (1923-1997), de grondlegger van de popart, werd bij leven al steenrijk van zijn kunstwerken. Hij is wellicht het meest bekend van zijn uitvergrotingen van stripkaders die hij 'leende' uit bestaande comics. En net dat kopieerwerk wordt hem nu verweten. Want was het wel kopiëren of zouden we het niet beter stelen noemen?

Volgens de 96-jarige comictekenaar Hy Eisman is het overduidelijk stelen. “Ik werkte me kapot op die stomme pagina en die kerel krijgt er 20 miljoen dollar voor”, aldus de boze man in de nieuwe documentaire WHAAM! BLAM! Roy Lichtenstein and the Art of Appropriation.

Die documentaire toont de originele tekenaars van de popart van Lichtenstein, die een sober en armoedig leven achter de rug hebben. Het contrast met de steenrijke kunstenaar en zijn erfgenamen kan niet groter zijn.

Niet iedereen is het echter eens met de beschuldiging van plagiaat. Volgens popart-kenner Bradford R. Collins heeft Lichtenstein zich het werk toegeëigend. Mocht Lichtenstein het werk voor hetzelfde doel hebben gebruikt – een comic maken – dan zou hij plagiaat plegen maar nu maakt hij er iets helemaal anders van.

Interessante discussie vinden wij alvast… De documentaire is op dit moment nog niet bekijken op de Nederlandse streamingdiensten, maar de trailer kun hier je al wel bekijken.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 Vlees was beter geweest

Popeye had beter een blik vlees achterovergeslagen dan dat blik spinazie van hem. Niet onze woorden maar die van Neshat Moslehi, promovendus aan de Universiteit Utrecht en daar heeft ze ook een wetenschappelijk verantwoorde uitleg voor.

"De beroemde stripfiguur die zijn spierballen laat groeien met een blikje spinazie. Het zou voor Popeye echter veel efficiënter zijn geweest om een blikje vlees achterover te slaan”, aldus Moslehi.

“Zowel spinazie als vlees bevatten ijzer, maar het non-heemijzer in groene bladgroenten, bonen en noten wordt veel minder goed door het lichaam opgenomen dan het heemijzer in vlees."

Moslehi heeft innovatieve zouten ontwikkelt om ijzertekort tegen te gaan. Het onderzoek, dat werd gefinancierd door NWO, vond plaats in nauwe samenwerking met Wageningen Universiteit en Research, en Unilever Foods Innovation Centre.

Als je daar meer wilt over weten, dan klik je HIER. Wij gaan lekker wat olijfjes eten…

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 Unieke Dutch Lines workshop Kortverhaal weekend
met Hanco Kolk!

13 + 14 mei 2023, Rotterdam


Maak tijdens een uniek weekendlange workshop jouw eigen stripverhaal onder begeleiding van Hanco Kolk!
Tijdens dit weekend maak je jouw eigen kortverhaal van 4 tot 6 pagina's. Onder begeleiding van meestertekenaar Hanco Kolk werk je jouw ruwe idee uit tot een kortverhaal. Het verhaal mag in ieder genre zijn.

Hanco geeft klassikaal en persoonlijk uitleg over de verschillende aspecten van het schrijven en tekenen van een kort verhaal. Natuurlijk krijg je ook handige tips!

Beide dagen zijn compleet verzorgd inclusief heerlijke lunches en op zondag een afsluitende borrel. Daarnaast is het als optie mogelijk om op zaterdagavond gezamenlijk dineren, natuurlijk is Hanco hier ook bij!

Hanco is vooral bekend van de strip Gilles de Geus en de dagbladstrip S1ngle. Enkele hoogtepunten in zijn rijke carrière zijn de strip Meccano en een serie illustraties voor het gerenommeerde tijdschrift The New Yorker.

De workshop wordt gehouden in een prachtig oud winkelpand in hartje centrum Rotterdam.

Een unieke gelegenheid om met deze meestertekenaar een weekend te werken!

Boek voor 1 april met 50 Euro vroegboekkorting! 
 
 
 


Zweren op Superman

Nee, Superman heeft geen vreemde ziekte gekregen of een allergische reactie op kryptoniet. Het nieuwe Congreslid Robert Garcia (D-Long Beach) belooft om tijdens het afleggen van de eed een origineel exemplaar van het eerste stripalbum van Superman uit 1939 te gebruiken.

Reden? Het hielp hem om Engels te leren toen hij van Peru in de VS terechtkwam. Een dure keuze overigens. Dat stripverhaaltje is meer dan honderdduizend dollar waard.


Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.
 
 
 


Einde van het Suske en Wiske museum?


Drie jaar geleden werd het Suske en Wiske Museum in Kalmthout, de vroegere Vandersteenstudio, nog helemaal gerenoveerd en recent werd het 25-jarige bestaan gevierd met veel toeters en bellen. Maar nu krijgen de medewerkers van het doe-museum te horen dat de provincie haar handen aftrekt van de exploitatie. Met andere woorden, ze krijgen geen cent meer.

Nog niet meteen want de provincie – die in Vlaanderen eigenlijk al sinds 2014 niet meer bevoegd is voor de zogenaamde persoonsgebonden materies zoals het Suske en Wiske Museum, gaat op zoek naar overnemers. Zoals de gemeente Kalmthout, al kregen ze daar meteen al een negatief antwoord te horen. Vlaanderen zou nog met geld over de brug kunnen komen of er moet ergens privégeld gevonden worden.

Als dat geld niet gevonden wordt, komt het knipogend Wiske in januari 2025 het einde aankondigen. Triest voor een museum dat jaarlijks tienduizenden bezoekers lokt.


Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief maart 2023
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 


Luistertip
DoorZon op de radio


Gerrit de Jager en Jos van Waterschootwaren te gast in het programma Wie Wat Bewaart dat te beluisteren is op AmsterdamFM.

Thema was uiteraard ‘40 jaar familie Doorzon’, de in november geopende tentoonstelling in het Allard Pierson. Heb je dat gemist, geen nood want ook hier komt de kerstman te hulp geschoten. De aflevering is hier nog te beluisteren.


Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 

Een prijs voor Gummbah

De Tilburgse cartoonist Gummbah, een alias voor Gertjan van Leeuwen heeft de Cultuurprijs Noord-Brabant 2022 ontvangen uit handen van Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

“Wat zou ons land zijn zonder Gummbah? Wie brengt dan onze pretenties, ons overmoedig geschreeuw en andere lelijkheid in beeld? Gummbah is voor de helft van Nederland de belangrijkste reden om de krant toch maar niet op te zeggen. De andere helft heeft al opgezegd, juist vanwege Gummbah”, vertelde juryvoorzitter Verily Klaassen.

Groot gelijk en een groot applaus voor Gummbah!

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier.

 
 
 

Groeien met Asterix


Heb je je ooit afgevraagd hoe groot de kleinste der Galliërs Asterix is? Wij eerlijk gezegd nog nooit maar er leven nog andere mensen op onze mooie aarde. Mensen die zich daarmee bezighouden en ons laten weten dat Asterix 1,19 meter … euh … groot is.

Dat hebben ze niet met een natte vinger gedaan. Nee, daar hoorde een heus onderzoek bij en verliep in vier stappen. Hoe? Wel, ze hebben aan de hand van de hoogte van de zuilen van het Parthenon (te zien in Asterix en de Olympische Spelen) – waarvan ze met zekerheid de lengte weten – de grootte van de andere personages gemeten.

En uiteindelijk zijn ze tot de conclusie gekomen dat Asterix echt wel een klein mannetje is. Al willen we er nog steeds geen vuistslag van krijgen. Benieuwd hoe het onderzoek verliep, de verschillende stappen vind je hier.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 

Gamen met Kuifje


Ook Kuifje gaat met zijn tijd mee. De rosse reporter van Hergé krijgt nu een hoofdrol in een game, die gebaseerd is op het iedereen wel bekende album De sigaren van de farao.

In de game, ontwikkeld door de Spaanse studio Pendulo Studios, kruip je in de huid van Kuifje en ga je op onderzoek in het graf van farao Kit-Oskh. En dan blijkt dat je plots drugssmokkel op het spoor bent en de – als reizende reporter verplicht – halve wereld moet rondreizen.

Vooraleer je nu wild enthousiast op zoek gaat naar deze game, je moet nog even geduld hebben want die komt pas uit in 2023.

Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief
Aanmelden voor de Eppo Nieuwsbrief kan hier. 
 
 

Trailer
The Sandman op Netflix


Droom gevaarlijk. Betreed de wereld van The Sandman op Netflix. Bekijk hier de trailer.

The Sandman is gebaseerd op de populaire, bekroonde stripserie van DC, geschreven door Neil Gaiman, en vormt een rijke mix van personages, mythen en duistere fantasieën tijdens tien epische afleveringen over de vele avonturen van Droom. Ontwikkeld en geproduceerd door Gaiman, Allan Heinberg en David S. Goyer.

Er ligt een andere wereld op ons te wachten wanneer we onze ogen sluiten en in slaap vallen. Een plaats die de Droomwereld wordt genoemd en waar The Sandman, de meester van de dromen (Tom Sturridge) vorm geeft aan onze diepste angsten en fantasieën. Maar wanneer Droom onverwachts een eeuw lang gevangen wordt gehouden, zet zijn afwezigheid een reeks gebeurtenissen in gang waardoor zowel de droomwereld als de wakende wereld nooit meer hetzelfde zal zijn. Om de orde te herstellen, moet Droom verschillende werelden en tijdlijnen doorkruisen en zo de fouten rechtzetten die hij tijdens zijn lange afwezigheid heeft begaan. Daarbij bezoekt hij gaandeweg oude vrienden en vijanden en ontmoet hij nieuwe kosmische en menselijke entiteiten.

Kijk The Sandman, alleen op Netflix: netflix.com/thesandman

 
 
 

Geklasseerde fresco van Hergé

Dat Hergé een echte padvinder was, is algemeen bekend. In zijn scoutsperiode in Elsene tekende hij op 15-jarige leeftijd op de muren van het Sint-Bonifatiusinstituut, dat onderdak bood aan de scouts, 35 galopperende ridders, 52 indianen en scouts op handen en voeten aan de rand van het plafond.

Als wij dat zouden doen dan zouden we aangeklaagd worden voor vandalisme maar als de geestelijke vader zijn tekenwerk op de muur kliedert noemen ze dat plots fresco’s. Verschil moet er zijn, niet waar. Nu heeft de staatssecretaris van Erfgoed Pascal Smet besloten om de muren te beschermen als kunstpatrimonium. Jawel, soms wonen wij echt in een mooie wereld.Bron: Eppo Stripblad emailnieuwsbrief

 
 
 
STRIPMURENREPORTAGE

Brussel is erom bekend maar ook in Antwerpen kan je veertien stripmuren bewonderen. In een reportage voor ATV, de Antwerpse regionale televisie, gaat initiatiefneemster en gids Linda Torfs (je kent haar misschien ook van vroeger van de Antwerpse stripwinkel Mekanik) samen met een cameraploeg voorbij enkele stripmuren.

Jan Bosschaert, Dick Matena, Marc Sleen en… Kim komen aan de beurt.

Leuke reportage die via de volgende link te bekijken is: https://atv.be/programmas/in-de-buurt-in-de-buurt-stripmuur-133441

(bron: Eppo Stripblad Emailnieuwsbrief)

 
 
 
 


Echt racen
als Michel Vaillant


Op drie racecircuits in Frankrijk (Vendée, L'Ouest Parisien-Dreux en Haute Saintonge) kan je voortaan racen als Michel Vaillant in een speciaal uit de stripreeks geconstrueerde racewagen. Het gaat om de door Jean Graton bedachte Vaillante uit deel 10, De Strijd van de Samoerai. Een liefhebber liet daar dertien stuks van maken in de Noord-Ierse fabriek Crosslé die gebruikmaakt van technieken uit de periode waarin het album verscheen, omstreeks 1966. Elke wagen is met de hand gemaakt en ze zijn genummerd. Drie wagens zijn verkocht aan gefortuneerde stripverzamelaars, de tien andere gaan naar de nieuwe Vaillante Académie die daarmee ritjes aanbiedt, oftewel een driving experience.

Die ritjes zijn niet gratis. Voor een volledige dag van 8.00 tot 17.30 uur betaal je 1.990 euro per piloot, met een maximum van zestien piloten als groep of bedrijfsuitje. In ruil krijg je de mogelijkheid om tegen 120 kilometer per uur op een racecircuit te scheuren op een racecircuit in een outfit zoals die van Michel Vaillant, een persoonlijke coaching bij elke sessie, ontbijt, lunch, champagne als aperitief en een open bar (dan liefst wel na het racen). Een fotograaf maakt er een persoonlijke reportage van en de races zelf worden gefilmd. Je krijgt er ook nog Michel Vaillant-cadeautjes bij. Voor een halve dag (van 8.00 tot 14.00 uur of van 12.00 tot 18.00 uur) is de prijs 1.190 per piloot met hetzelfde aanbod, alleen is de snelheid beperkt tot 60 kilometer per uur. Er zijn ook wel voorwaarden aan verbonden: je moet uiteraard in het bezit zijn van een rijbewijs, ouder zijn dan 18 jaar en een waarborg betalen van 5.000 euro aan het begin van de sessie.

Op de Franstalige website
www.vaillante-academie.fr
vind je alle uitleg en details.Bron: www.stripspeciaalzaak.be


 
 
 
 

Rotterdam Jazz Artists Memorial


De stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial herdenkt de overleden Rotterdamse jazzmusici op artistieke wijze. Eén van de initiatieven van R†JAM is de vervaardiging van portretillustraties van de Rotterdamse jazzcoryfeeën door gerenommeerde striptekenaars en illustratoren. De afbeeldingen gemaakt door Theo van den Boogaard, Lorenzo de Bruin, Robert van der Kroft, Jan Kruis, Louise Lagerweij, Martin Lodewijk, Peter Pontiac, Wouter Tulp, Martin Valkhoff en Joost Swarte worden uitgevoerd op geëmailleerde borden en een tweetal muurschilderingen. Hiermee en de publicatie van de biografieën van de Rotterdamse jazzmusici en de organisatie van een jaarlijks multidisciplinair jazzspektakel tracht de stichting R†JAM de Rotterdamse jazzmusici voor de vergetelheid te behoeden.

De aanleiding tot de oprichting van R†JAM was het overlijden op 16 oktober 2008 van de Rotterdamse jazzdrummer Tony Viola. Tijdens zijn begrafenis werd gememoreerd dat er vrijwel geen waardering is voor de eigen Rotterdamse jazzmusici. Er zou voor hen een blijvend monument moeten worden opgericht. Kort na de teraardebestelling heeft de concertpromotor Dineke Baart deze gedachte tot uitvoer gebracht door een gedenkplaat van Tony Viola te laten ontwerpen. De bemoedigende respons op de inzameling van de benodigde geldmiddelen motiveerde een kleine werkgroep om het idee van een hommage aan de Rotterdamse jazzmusici verder uit te werken.

Het project wordt organisatorisch gedragen door de stichting R†JAM en het Centrum voor Beeldende Kunst. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de kunstwerken permanent te zien zullen zijn op de Oude Binnenweg. Per slot van rekening was hier ooit het legendarische jazzpodium Negropalace Mephisto gevestigd.


Voor meer info:
www.rjam.nl
nieuwtjes| foto's van de winkel | openingstijden & route